Wat is de bedoeling?

Op zondag 5 oktober 12.00u wordt bij Nijmegen-Lent een poging gedaan het wereldrecord ‘Grootste Levende Windmolen’ te vestigen.

Kortgezegd:

WAT:

>>   wereldrecordpoging Grootste Levende Windmolen
>>   zondag 5 oktober, 12.00u
>>   weiland achter Sprok – Waaldijk 9
>>   1000 mensen
>>   100 bij 100 meter

HOE:

>>   mensen gaan op de grond in de de vorm van een windmolen staan; van bovenaf wordt een foto gemaakt: een levende windmolen
>>   draaiende wieken doordat de mensen die de wieken vormen, gaan lopen: een échte levende windmolen
>>   aanmelden niet nodig, wel handig: info@levendewindmolen.nl
>>   deelname wereldrecordpoging gratis
>>   mooi te combineren met bezoek aan het naastgelegen festival de Oversteek inclusief nog meer windactiviteiten (kaarten voor het festival is niet gratis, kaarten zijn te koop op de site van de festival de Oversteek).

Bovenstaande iets meer toegelicht:

In het weekend van 4 en 5 oktober vindt het jaarlijkse culturele festival de Oversteek plaats op bijzondere locaties in het poldergebied van Nijmegen-Noord en omgeving. Op 5 oktober zijn ook Project A15 en de coöperatie WindpowerNijmegen te gast.  Op één van de festivallocaties – Landgoed Doornik bij Nijmegen-Lent – organiseren zij diverse ‘Voor de Wind’-activiteiten. Daarbij wordt ook de uitdaging aangegaan om een wereldrecord te vestigen door met zoveel mogelijk mensen een ‘levende windmolen’ te vormen, als statement vóór windenergie. De initiatiefnemers willen met dit wereldrecord laten zien dat windenergie op de steun van heel veel mensen kan rekenen, maar dat windenergie die steun ook nodig heeft.

De wereldrecordpoging vindt plaats vlakbij landgoed Doornik (tussen Lent en Bemmel), in het weiland aan de uiterwaardenkant van de Waaldijk ter hoogte van Sprok (ongeveer 5 minuten fietsen vanaf de Waalbrug). Het doel is om met 1000 mensen op de grond in de vorm van een windmolen te gaan staan. Deze windmolen zal van bovenaf gefilmd en gefotografeerd worden, als bewijs voor het Guiness Book of Records. De windmolen zal niet alleen levend zijn omdat de mensen de mast en de wieken van de windmolen gaan vormen, maar ook omdat de wieken zullen gaan draaien. De mensen die de wieken vormen, zullen namelijk gaan lopen. De mast van de windmolen wordt 100 meter lang en de draaicirkel van de wieken wordt 100 meter breed. Deze afmetingen komen ongeveer overeen met het formaat van de windmolens van het vlakbij geplande Windpark Nijmegen-Betuwe.

Doe ook mee met de wereldrecordpoging!

Iedereen wordt opgeroepen om te helpen het  wereldrecord ‘Grootste Levende Windmolen’ te vestigen. De recordpoging vindt plaats op zondag 5 oktober om 12.00 uur. Er is vlakbij voldoende (gratis) parkeergelegenheid voor auto’s, maar er wordt verzocht om zoveel mogelijk met de fiets te komen. Deelname aan de wereldrecordpoging is gratis. Deelname kan goed gecombineerd worden met aansluitend een bezoek aan festival de Oversteek, inclusief de verschillende windactiviteiten. Kijk op www.festivaldeoversteek.nl voor meer informatie over het programma en voor het bestellen van kaarten (volwassenen 10 euro in voorverkoop, 12,50 aan de kassa; kinderen tot 14 jaar gratis). Entreekaart geeft toegang tot het festival inclusief de verschillende windactiviteiten van Voor de Wind. De wereldrecordpoging voor de Levende Windmolen vindt naast het festivalterrein plaats en is dus gratis. Aanmelden is niet verplicht, maar om een indicatie te kunnen krijgen van het aantal deelnemers en om je makkelijk op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom deze wereldrecordpoging, wordt aanmelding wel op prijs gesteld.  Aanmelden is dus niet verplicht, maar wel handig. Meld u hier aan!

TOT ZIENS op 5 OKTOBER  – 12.00u!

 

Nieuwsgierig hoe we de mast gaan maken en de wieken gaan laten draaien? 

Hieronder staat een plaatje met hoe wij de windmolen gaan opbouwen. Morgen wordt alles ter plaatse natuurlijk ook uitgelegd.

Schematisch bovenaanzicht_DEF